| | Kişi, evlenmek istediği kıza bakabilir mi, bakabilirse nerel | |
|
|
| Yazar | Mesaj |
|---|
salihh

| Konu: Geri: Kişi, evlenmek istediği kıza bakabilir mi, bakabilirse nerel Paz Tem. 19, 2009 12:11 pm | |
| Benim bu hükme karışmaya hakkım var çünkü bir kaynak belirtimiyor. sünnet veya kurandan kaynağı yok. Kendi ictihadıdır ona bişey diyemem. zira ebu hanife sahabe için şöyle diyor: hümür rical nahnür rical. onlarda insan bizde insanız. yani onların verdiği görüş yaptığı ictihadlar bağlayıcı değildr. biz kendi zamanımızın şartlarına uygun hüküm verebiliriz demek istiyor. Nitekim bizde öyle yapabiliriz. |
|
 | |
osmndrmz moderatör

| Konu: Geri: Kişi, evlenmek istediği kıza bakabilir mi, bakabilirse nerel Paz Tem. 19, 2009 12:16 pm | |
| Salih hocam peki senin red gerekçen nedir? Hangi delillerden dolayı reddediyorsun? Gönlüne hoş gelmemesi dışındaki delillerini bizimle paylaşabilir misin? |
|
 | |
salihh

| Konu: Geri: Kişi, evlenmek istediği kıza bakabilir mi, bakabilirse nerel Paz Tem. 19, 2009 12:19 pm | |
| çünkü kuranda ve sünnette böyle bişey yok. kuran ve sünet dışında yapılan ictihadlar bizi bağlamaz kabul etmeyebiliriz. Nitekim bir alimin yaptığı ictihadı diğeri başka bişekilde yapabiliyor. |
|
 | |
Admin Admin

| Konu: Geri: Kişi, evlenmek istediği kıza bakabilir mi, bakabilirse nerel Paz Tem. 19, 2009 12:23 pm | |
| Peygamberimiz (s.a.v.) evleneceğini söyleyenlere, kızı görüp görmediklerini sormuş ve görmelerini tavsiye ederek: "Bu anlaşıp mutlu olmanız için daha uygundur." buyurmuştur. (Nesâî, K. en-Nikâh, 17; Tirmizî; K. en-Nikâh, 5. ). Bu konudaki diğer hadisleri de gözönüne alan fıkıh bilginleri, bakmanın caiz olduğunda ittifak etmişlerdir. Ancak bakmanın şekli ve sınırı üzerinde görüş ayrılığı vardır. Sınırı çok geniş tutanlar yanında cumhûr: "yalnızca eline ve yüzüne bakabilir." demişlerdir. Evzâî ve Ahmed b. Hanbel orta bir yol tutarak baş, kollar, dize kadar ayakların da görülebileceğini ifâde etmişlerdir.
Görüşmede tesettür, halvet ve niyet önemli sınırları ifade eder ve bir ölçüde şekli de belirler. Evlenme niyeti ile görüşme söz konusu olunca sınırlarda biraz daha müsamaha vardır. Halvet yalnız, başbaşa kalmak demektir. İstenirse cinsel temas yapılabilecek şartlarda başbaşa kalmaya "halvet" denir ve bu caiz değildir. Pastane gibi umuma açık mekanlar halvet değildir ve bu şekillerde görüşme yapılabilir. Konuşma da evlenme ve tanıma niyetiyle olduktan sonra sakıncalı değildir. Maksat hasıl olacak kadar konuşulur.
(Prof. Dr. Hayrettin KARAMAN, GÜNLÜK HAYATIMIZDA HELALLER VE HARAMLAR Kitabından Alınmıştır) |
|
 | |
yolcu

| Konu: Geri: Kişi, evlenmek istediği kıza bakabilir mi, bakabilirse nerel Paz Tem. 19, 2009 12:32 pm | |
| benim kimseye kızmak gibi bir niyetim yok . sizin de açıkladığınız gibi hüküm bellidir bunun dışnda kalan konu kişisel yaşantı ve beklentidir. az önce aynı arkadaşın (nurefşan idi adını yanlış hatırlamıyorsam) kocanın kadın üzerindeki hakları ile ilgili bölümü okuyordum. çok güzel ifadeler, diyor ki böyle böyle yapması güzeldir, gereklidir. yoksa bu haramdır,itaat farzdır demiyor. dengeli ve seviyeli ifadeler. benim karşı olduğum şey hakkında haram-helal denmeyen meselelerde sedd-i zerai açısından, günümüz örfü açısından böyle olmalı diye fetva vari konuşulması. bu meselenin bu şekilde konuşulması bizim hakkımız değil. ben size kendi fikirlerimi hiç söylemedim. belki ben daha muhafazakarım belki de daha entelektüel takılıyorum. ama size bu işin böyle olması farzdır demiyorum hiç. fetvayı kim verecek derseniz. günümüzde DİB. , bu alanda ihtisas yapmış ilahiyat hocalarımıza ya da yaşantısı ve ilmi ile insanımıza ve dinimize hizmet düşüncesi içerisinde hayat yaşamış veya yaşıyor olan büyüklerimiz. arkadaş alıntısını nereden yaptığını yazsın, ona göre konuşurum ben de. arkadaş desin ki bu alıntı DİB'in fetva sitesinden. veya türkiyede aile hukuku alanında zirve hocalarımızdan sayın rof. dr. haomdi döndüren hocamızın kitaplarından veya sitesinden. vaya bir başka islam aliminden ..alır,öpüp başıma korum. arkadaş alıntı yaptığı yeri almamış. kesin hüküm biçmiş haram demiş. buna karşıyım ben. üzerinde konuştuğmuz şey din, biraz daha ihtiyatlı olalım arkadaşlar. lütfen. yaa arkadaşlar siz ne hakkında ve nasıl konuştuğunuzun farkında mısınız allah aşkına.. tmm ebu hanife hüm rical nahürrical diyor da. bunu biz söyleyecek kapasitede değiliz daha.. ebu hanife'nin hüm rical dediği kişiler sahabe ve o sahabeyi görüp tanımış hoş-beş etmiş biri. artı ondaki hafıza ve istimbat (nasstan hüküm çıkara bilme yetisi) herkes tarafından kabul görmüş biri. ona tabii olan elmalılı hamdi bile der ki kur'an hakkında konuşacak birinin en azından harekesiz kuran metnini yanlışsız okuması gereklidir. ebu hanife dediğiniz insan, fetvalarda ayetleri hemen hatırlamak için; her gün kur'anı hatmeden biri idi. bugün kalkıp da biz o öyle dedi ve reyine göre hükümler verdi diye bizler de hüküm verebiliriz diyemeyiz. defaatle dedim yine diyorum bizim vereceğimiz hüküm kendi vicdani hükmümüzdür ve bu sadece bizi bağlar. tabii verile bu hükmün açık naslar ve üzerine icma olan şeylerle çatışmaması de gerekli bir konudur.
işte böyle alıntı yapılan yeri ver. başım gözüm üzerine.. hayettin hoca fetvayı verir. tmm bu fetvadır. ama ben istedikten,kalbime yatmadıktan sonra kalkar, umuma en açık yerlerde bile yanıma kız tarafından birini alırım. bu ikinci kısım sadece beni alakadar eder. bu kısım umumi fetva değil, vicdani fetvadır. (vicdani fetva kelimesini meseleye uygun düşeceğini düşünerek ben ekledim.yoksa böyle bir ibare ile daha önce karşılaşmadım.) |
|
 | |
salihh

| Konu: Geri: Kişi, evlenmek istediği kıza bakabilir mi, bakabilirse nerel Paz Tem. 19, 2009 12:34 pm | |
| bende diyorumki işte saç baş kısmı bizi bağlamaz onunla ilgili bir kaynak yok.. sadece görüşülmesi hususunda bir hadis var..görüşmenin şekli rengi ise hadiste geçmiyr. görüşmeninde islami sınırlar çerçevesinde olması gerekmektedir.. |
|
 | |
asıf

| Konu: Geri: Kişi, evlenmek istediği kıza bakabilir mi, bakabilirse nerel Ptsi Ağus. 10, 2009 10:20 pm | |
| Arkadaşlar hepinizi tebrik ederim. Güncel bir o kadarda önemli bir konuya el atmışsınız farklı görüşleri araştırıp analiz etmeye çalışmış olmanız çok önemli bir iş. Günümüz gençliginin(evlenmek isteyen tabi) ilgilendiği konu.Neyse teşekkürler islam gençliği |
|
 | |
| | Kişi, evlenmek istediği kıza bakabilir mi, bakabilirse nerel | |
|